Zadel voor een jong paard

Een goed begin.
Een veel gehoorde uitspraak is dat mensen geen nieuw of goed zadel willen gebruiken voor een jong paard omdat ze bang zijn dat het paard iets zal doen waardoor het zadel beschadigd raakt of omdat het paard nog in de groei is. Mensen wachten vaak met het aanschaffen of gebruiken van een goed passend zadel tot het paard ouder is en met regelmaat wordt bereden.
Wanneer een paard correct en progressief wordt gestart, dan is het zelden zo dat ze zichzelf of het zadel beschadigen.
Het is belangrijk te beseffen dat de eerste ervaringen van een jong paard een behoorlijke indruk maken. Als zijn eerste indruk van een zadel is, dat het niet comfortabel is en het hem beperkt in zijn beweging, is het heel waarschijnlijk dat zijn houding t.o.v. het zadel en het berijden negatief wordt beïnvloed.

Een (jong) paard leert snel, ook de dingen die je niet wilt.

Als het paard last heeft van het zadel omdat het in zijn rug drukt door een te krappe boom en het schouderblad beperkt in de beweging, zal het paard snel dingen aanleren om zichzelf te ontlasten. Zo zal hij uitvinden dat een kortere stap, de hinder die hij ondervindt door de druk in het schoudergebied, verminderd. Wanneer hij de rug wegdrukt en het achterbeen niet onder treed, de druk op de reflexpunten in de rug verminderd.

Een jong paard heeft weinig tijd nodig om zich een verkeerd patroon aan te leren.

Op deze manier zijn wij eigenlijk de eerste maanden van de training bezig om goed rug- en achterbeen gebruik af te leren zodat we de 20 opvolgende jaren kunnen werken om zijn optimale natuurlijke beweging, rug- en achterbeengebruik weer te herstellen !

Vrij vertaald door Angelique van Voorst
http://www.balanceinternational.com/Saddling-for-the-young-horse_AVM7K.aspx